Dirigent

 

 

Aage Christiansen

 

 

Korets histore

1990-1999

 

  

1990:

En skør lille mand i Skjern - Jens P. Krabbe - fik den skøre ide, at Hornemanns Aladdin ville være helt oplagt at indstudere og opføre her i Vestjylland.

 

Vi fik så tilbuddet – ammen med andre korsangere fra området at medvirke – og det sagde vi så ja til uden helt at kende konceptet: Øve – øve – øve over mange weekender – ekstra aftener og 10 kæmpeopførelser af Operaen i Skjern – i påsken 1990.

Havde vi kendt betingelserne fra starten ville mange nok have sagt fra – men det endte med at blive den helt store oplevelse for os alle ca. 20 fra koret.

Vi stiftede bekendtskab med professionelle instruktører og scenograf – operaen blev positivt omtalt i alle landets aviser – TV m. v.- og vi følte vist alle, at vi var vigtige og uundværlige brikker i det store projekt.

 

Men det blev jo hverdag igen, hvor vi skulle til at passe vores arbejde lidt bedre og til igen at genkende og tælle vore børn.

 

1991: 

Så hvilede vi løst på laurbærrene i nogle måneder inden det næste store projekt – en helt ny Musical "I Guder – sikke Skuder" tog form – jazz – opera – operette – musical med udgangspunkt i Guden Eros og kærligheden. Lokale sponsorer – nok med Bonaparte og  Midtbank i spidsen gjorde projektet muligt.

 

150 pragtdragter kreeret til lejligheden – utrolig mange timers indøvning og samarbejde startende foråret 1991 kulminerede med 3 opførelser for fulde huset på Ikast Gymnasium november 1991. En af støtterne – også denne gang var gymnasielektor Erik Stenz som manuskript-forfatter og rådgiver

 

Forinden nåede vi også lige at medvirke i den femte promenadekoncert i Ikast-Hallen – 9.nov.91

 

Igen flotte og rosende omtaler i den lokale presse.

Hebs – som dengang ikke var med i koret skrev bl.a. :

 

”Koret er stærkt syngende – især sammen. Det ”swinger rigtigt” og ved at vise, at de kan li` det, bærer de medvirkende mere end sang og musik og flotte kostumer ud over scenekanten. De bærer også  et budskab om venskab og sammenhold, om at man skal overskride sine grænser for at nå videre og ikke lade sig påvirke af, hvad man tror de andre nu vil sige.

  

Det hele sluttede så med et brag af en musicalfest – i og sponsoreret af Midtbank – og så troede vi nok alle, at det så var fyret godt og grundigt af.

 

Først optrådte vi med et musicaluddrag til Midtbanks Generalforsamling i Herning med 2000 aktionærer.

 

1992:
Maj måned 1992 ”lod vi os overtale” til at drage udenlands med projektet I GUDER.

Vores daværende borgmester fik i samarbejde med Hanna og Aage aftale om, at vi skulle besøge Ikast `s venskabsbyer i Polen (Kamienna Gora) og Tjekkoslovakiets Kralupy.

 

Og det gjorde vi så. Kørsel i luksussovebus – til utrolig mange spændende og morsomme oplevelser på korets første tur til udlandet

Turen blev også omtalt i pressen med overskriften: ” Den totale Dekadence på kulturoffensiv i Østeuropa” -  og det lød jo ganske imponerende.

  

Vi må heller ikke glemme, at lørdag 23.maj 92 blev koret inviteret til at give en lille koncert  ved indvielsen af Ikast Kommunes nye svømmehal. En helt stilren koncert – i vore smukke musicalkapper – med den lille finte, at vi alle under de flotte dragter havde fået syet gammeldags badedragter – og umiddelbart efter koncerten var der strip-tease med efterfølgende vandgang – og koret var således de allerførste ”civile”, der fik sig en dukkert i vores herlige svømmehal.

 

Så blev det sommerferie – og et stille år i koret oven på de mange oplevelser – men så blev der tryllet på Ikast Gymnasium, der dette år havde 20 års jubilæum.

 

Sammen med gamle gymnasieelever blev koret inviteret med til at medvirke i opsætningen af Mozarts TRYLLEFLØJTEN.

1993:
Efter mange øvetimer i foråret 93 var koret så med sammen med 100 andre mere eller mindre professionelle sangere og musikere igen på scenen – en herlig oplevelse – ældre og yngre sangere i skøn forening august 1993.

 

Og selvfølgelig igen stor og positiv omtale i pressen med mange flotte foromtaler -fotos og anmeldelser,

 

 

Aldrig gå i stå – kunne godt være vores motto i disse år – for allerede i november 1993 var vi klar med vores allerførste Kabaret – ” NOGET OM ….. ”en hel masse noget om helte, antihelte, romantik ,bakkestemning, pladser i solen og evergreens.

Venner af koret – ægtefæller og alskens interesserede mødte fredag 12.11 93 og alle havde vi en festlig og god aften.

 

Vi fik en hyre fra IFS – og overskuddet gik til IFS` ungdomsafdelings arbejde.

 
1994:
Foråret 1994 var vi inviteret til en optræden ved indvielsen af Højskolen i Ikast – på dette tidspunkt var vi omkring 30 korsangere i Dekadencen

 

 

I 1994 var der 40 års -jubilæumskoncert i Herning Hallen med Børge Wagner som dirigent i en stor promenadekoncert, hvor vi i samarbejde med Hedekoret fra Herning optrådte sammen med Kurt Ravn, Birgit Siggaard og med 2 af  ”Nattergalene ” som konferencierpar .

Og trods flag- hatte – og god publikumsstemning blev det ikke den oplevelse, vi havde forventet – for helt ærlig var Børge Wagner en kedelig og uinspirerende, irriterende dirigent, som tydeligt tilkendegav, at han var havnet ude i bondelandet – og  det var han vel også.

 

Samme år - en ny Cabaret – en Morten Korch film på de skrå brædder i Phønix-huset – trak vi igen fulde huse over 2 aftener – og fra anmeldelsen : ” det kan ikke betale sig at bestille billetter, for der er allerede udsolgt til 2. aften

                                             

 

Maden blev stort set lavet af koret – Bording Køkkenskole – og det var ved den lejlighed, Evald Asp var initiativfører og endte som æresmedlem af koret.

 

 

1995:

Ikke de helt store musikalske oplevelser – igen Cabaret med IFS 1995 – 2 x fulde huse – først med IFS og 2. aften sammen med familie, venner af koret og andre interesserede. – og med det stoppede dette samarbejde, som for os var spændende og lærerigt, men det DODO-udvalg i IFS, der havde stået for deres del af samarbejdet blev nedlagt.

Nogle fra koret vovede sig igen på de skrå brædder i Skjern-Hallen, hvor man som en opfølgning på succesen med Aladdin nogle år før opførte Carmen. Hele koret fik tilbuddet – men kun få deltog som aktive

 

Hen på efteråret søgte vi nye sangere – vi var på det tidspunkt omkring de 35 – og som der stod dengang i 40 – 50 års alderen (og også nogle endnu ældre).

(Og det er jo just ikke blevet bedre med os, der også var med dengang).

Og som daværende formand Bente Busk udtrykte i avisen: ” det må gerne være lidt yngre sangere med glimt i øjet og masser af humør. Det er vi gode til ”

 

 

Der kom kun ganske få – så vidt jeg husker.

 

1996:
Nov. 1996 var vi sammen med en del andre korsangere med til et korstævne i Bakkehuset med Henrik Svane som korstætneleder– et spændende og inspirerende møde, som vi alle var glade for og siden har Henrik Svane været en populær musikalsk gæst i Ikast.

 

Det var også året, hvor vi sang til Arne Svenningsens fødselsdag.

 

 

 

Adventskoncert i Ikast Kirke – 1. dec. 1996 – 400 fyldte kirken helt op – og det var årets musikalske afslutning – de fleste af os i koret har altid været meget glade for kirkekoncerterne. Vi kan lide at synge i kirkerne og nyder også den højtidelige – alvorlige – men også livsbekræftende stemning, som altid opstår i et stort – men også lille kirkerum.

 

1997:
Så blev det forår – 1997 og her mødte vi dirigenten Frank Rasmussen for fuld udblæsning – sammen med andre kor var vi 250 sangere sammen med solisterne Mette Østergaard. Lone Rasmussen og Morten Frank Larsen som solisterne i Elverskud.

 

 

Afslutningen på vores sangsæson blev en forårskoncert i Bakkehuset – i samarbejde med musikeren Frank Rasmussen og guitaristen H.P.Lange

 

I efteråret var vi sammen med Hanna og Aage i Ringkøbing til en speciel festlighed.

 

 

Vores korledere fik overrakt den første musikpris, der blev uddelt i Ringkøbing Amt. Og jeg ved ikke, hvem der var mest stolte – Hanna og Åge eller os – og selvfølgelig fik vi også lov at synge for alle de honoratiores, der var mødt op den 28. oktober 1997.

 

Hen på efteråret var sammen med 4 andre kor startet på at indøve Händels Messias – vanskeligt men vi klarede den og var med til 2 optrædende i Herning Kongrescenter og i Holstebro Kirke Dirigent var Erling Kullberg og solisterne Lisbeth Kjærulff, Annette Strøm, Peter Lodahl og Michael Lindberg. I Folkebladet stod : ”Store oplevelser – gribende Messias med kæmpekor og lokale solister.

Og også for os – i alt 150 korsangere – blev det en af de helt store højdepunkter.

 


1998:
Til Forårskoncerten 1998 fik vi os også møvet ind sammen med andre kor og Jesper Lundgaard til en stor musicalkoncert i Kongrescentret – en fin oplevelse, der samlede fulde huse i Herning.
 

 

Søndag 23.august – Ikast Gymnasium og HF. Stor jubilæumskoncert – I en overskrift i Ikast Avis:

 

Musik og sangleverandører til borgerne i Ikast.

En stor gallakoncert i en ”stjernekoncert ” – Lone Rasmussen, Morten Frank Larsen, Jens Krogsgaard, Ulrik Krøjgaard & Dekadencen sammen med gymnasiekoret  og et gymnasieorkester var med til at give en god musikalsk oplevelse for 700 i Herning Kongrescenter. Nye Musicaluddrag – og gamle hits fra gymnasiets forestillinger gennem tiden var repertoiret i det store program, der afsluttedes med ekstranummeret – Do You hear The  People  sing  – fra Miserables – og så var der selvfølgelig ikke et øje tørt.

 

Vores dengang ældste kormedlem – Harald Ringgaard - 82 år pjækkede en aften fra kor for sammen med sin familie at tage til teater i Århus – og så så vi ham ikke mere – men var med til sammen med Haralds pårørende og familie at synge til begravelsen i Fonnesbæk Kirke.

Det var i øvrigt til Harald Jan O. henvendte sig med flg. bemærkning et par år tidligere, da Harald havde rundet de 80 år :” Harald, nu skal du ikke sådan komme og betale halvårskontingent i koret – tag du bare en måned ad gangen ”.

 

Og så var det korets Jubilæumsomgang – Fredag 20. november 1998 fejrede vi vores 10 års jubilæum i Ikast Vestre Skoles festsal – en stor koncert og med afsluttende fest, dans  og hygge for koret med ægtefæller og venner.

Festkagen blev leveret af Bording Hotel og blev selvfølgelig forskåret af Hanna og Åge.

 

Vi sluttede året med deltagelse i De Ni Læsninger, en Adventskoncert i Ikast Kirke – og en efterfølgende juleafslutning.

 

1999:
Året startede med at indøve repertoiret til Forårskoncert i Herning Kongrescenter sammen med Hedekoret og Vocal Pleasure – div. solister og forskellige musikalske indslag.

Koncerten var i maj måned – så korsommerferie, og så var der en invitation fra Hedekoret i Herning.

Der var ledige pladser i en rutebil til Ungarn, og fra os var der 18 fra koret, incl. et par ægtefæller som meldte sig til turen – efterårsferien.

En herlig tur – der opstod stor sympati mellem de 2 kor – vi kunne synge og more os sammen – og os, der fik muligheden for at deltage havde en rigtig dejlig tur med Hedekoret og deres Fan-Klub, som bærer det prangende navn: Tokaj-koret .

 

Igen en begravelse – en af korets tidligere store sangere Ejner Jensen – og her var koret igen med ved en begravelse.

Til dato – heldigvis kun 2 gange – men det har begge gange været en helt speciel sangoplevelse, hvor mange gode minder om herlige ”sangtimer ” dukker op.

 

Optræden ved Jyske Banks generalforsamling i Bording Hallen – 2 julekoncerter i Herning og Ikast kirke afsluttede dette år i koret.

 

Organisatorisk har vi flakket lidt – fra kurser under aftenskolen over Aktive Kvinder til et kor under Ikast Musikskole. Her føler vi, at vi er helt hjemme, musikskoleleder Simon Lindegaard er en yderst positiv og kompetent samarbejdspartner og det er også i dette regi, Dekadencens hjemmeside oprettes.

 

Tilbage til siden 

                                  

 

Pianist

 

 

Hanna Christiansen

dentotaledekadence.dk © 2013